Pärnu Postimees: Kivisaare Veski täistera-nisumanna noppis võidu

Kivisaare Veski täistera-nisumanna noppis võidu
Anu Villmann
anu.villmann(at)parnupostimees.ee

Eesti parima toiduaine konkursil tunnistas žürii Lääne-Eesti parimaks väikeettevõtte tooteks Halinga vallas tegutseva Kivisaare Veski täistera-nisumanna.
Konkursil osales seekord 17 väikeettevõtet, mis tõid hindamisele kokku 32 toodet. Tunnustuse ehk pronksmärgi pälvis selles kategoorias neli toodet.
OÜ Kivisaare Veski tegevjuht Vastab Mario Pauskar, mida selline tunnustus noorele väikeettevõttele tähendab?
Uhke tunne on teada, et kõige tihedama konkurentsiga Lääne-Eesti piirkonnas, kus kandideeris üheksa väikeettevõtete toodet, tunnistati parimaks just meie täistera-nisumanna.
Kahtlemata on tunnustus meie jaoks tähtis, sest annab kindlust, et oleme õigeid samme astunud ja liigume õiges suunas.
Millised on veski lähiaja plaanid?
Meie jahud on saanud palju positiivset tagasisidet: kes Kivisaare Veski tooteid korra proovinud, kiidavad neid ja ostavad uuesti.
Ometi oleme turul väga uued tegijad ja paljudel tarbijatel võib esimene ost seetõttu tegemata jääda, et kaubamärki ei tunta veel.
Sestap proovime kasvatada Kivisaare Veski kaubamärgi tuntust. Jõudumööda korraldame müügikohtades degusteerimisi ja osaleme lähiajal mitmel üritusel, nagu näiteks Türi lillelaat ja Kihnu merepäevad ning suure tõenäosusega mitmel sündmusel veel. Seda kõike ikka selleks, et meid rohkem märgataks.
Mitme tootega turul olete ja millisel neist läheb kõige paremini?
Meie nimekirjas on 12 toodet.
Hiljuti lisandus sortimenti täistera-odramanna. Loodame, et see kujuneb populaarseks, sest on hea asendustoode neile, kes täistera-nisumannat tervise tõttu süüa ei saa.
Oleme välja vahetamas tavalise odrajahu täistera-odrajahu vastu. Seda põhjusel, et täisteratooted on tervislikumad ja muutuvad järjest populaarsemaks.
Meie kõige menukam toode selle aasta esimese kvartali tulemuste põhjal ongi parima toiduaine konkursil pronksmärgi võitnud täistera-nisumanna, millel on väga tihedalt kannul täistera-rukkijahu.
Kui vaadata aga üleüldse meie müügitulemusi alates eelmisest aastast, kui veski tegevust taasalustasime, on kõige suurem müügihitt täistera-rukkijahu, millele järgneb täistera-nisumanna. Auväärsel kolmandal kohal on stabiilselt odrakruup.
Kas väiketootjal on raske turgu leida?
Sellele küsimusele on raske vastata, sest suurematesse kettidesse pääsemiseks meil töö alles käib. Keila TÜ oli esimene suurem jaekett, mille poodidesse järgemööda jõudnud oleme, maikuust lisandub Prisma.
Tõtt öelda ei sõltu suurtesse kettidesse jõudmine niivõrd palju konkurentsist kui toote headusest ja müügipotentsiaalist, millele annavad hinnangu kettide ostujuhid ja tiimid.
Me ei üritagi suurtootjatega konkureerida, positsioneerime end pigem mahetootjate ja suurtootjate vahele. Väiketootja ei suuda suurtega hindade poolest võistelda ja see pole meie eesmärk. Tahame eelkõige jõuda nende tarbijateni, kes eelistavad eestimaisest toorainest valmistatud naturaalset ja kodust toodet, millel on teistsugune väärtus kui suurtes tootmisahelates valmistatul.
Ostjate tagasiside põhjal mängib rolli seegi, et erinevalt suurtest veskitest põhineb Kivisaare Veski 100 protsenti Eesti kapitalil.
Tööd tuleb veel väga palju teha, aga tunnustused, nagu seda on äsja saadud pronksmärk, annavad ainult indu ning toetavad meie püüdlusi pääseda jaekettidesse.